יום שישי, 16 בדצמבר 2011

איך לצלם את הירח ?

MosheE Photography - Moshe Eliyahu Blog
איך לצלם את הירח ? 30/06/2011
  
Picture

איך מצלמים את הירח ?
בטח קרה לכם כבר לא פעם שראיתם ירח מרהיב עצרתם הכל הוצאתם את המצלמה הקלקתם ואופס, רגע.... עוד ניסיון ... שוב לא הצליח מה קורה כאן למה זה לא מצליח, המצלמה שלנו לא טובה ? (הריצפה עקומה ?)
הדבר הראשון המבאס שהירח תמיד יוצא יותר קטן ממה שהוא היה נראה לכם. מסתבר שהמח שלנו מעצים את הירח והוא נראה לנו גדול מאוד וכשאנו מצלמים אנחנו מתאכזבים.
הדבר השני זה שיוצא לנו סתם נקודה לבנה באמצע רקע גדול ושחור,לעיתים המצלמה עוד מסוגלת לנסות ולהבזיק עם הפלאש.
בקיצור זה לא ילך, זה אחד המקרים שעדיף שנדע מה אנחנו עושים עם המצלמה ולא ננסה לתת לה להחליט עבורנו. כלומר מצב אוטומט כנראה לא יעזור לנו במקרה הזה.
Picture

הערה לפני שנתחיל : יש תחום של צילום כוכבים שנקרא דיג'יסקופיה, מדובר בצילום של החלל וכוכבים בשמים, על זה לא נדבר !! זה מצריך ציוד מיוחד כמו ציוד לווני שמאפשר עקיבה אחר כוכבים וחיבור מצלמה לטלסקופ... אבל אמרתי שלא נדבר על זה אז אני אפסיק פה J

אחד האתגרים שמציב בפנינו הירח הוא שהוא מחזיר אור גדול של השמש ובעצם מהווה מקור אור כמו מנורה או פלאש או כל דבר אחר, דבר שני שצריך לזכור שהוא מוקף ברקע שחור.
במצב כזה במצב אוטומטי המצלמה מנסה למצוא את הממוצע של התאורה בפריים, ובגלל שהירח תופס שטח קטן המצלמה מנסה לבצע חשיפה ארוכה על מנת להאיר את כל הרקע השחור. במצב כזה הירח יצא שרוף לגמרי ולא נקבל בו שום פרטים.
אז אם חשבתם שבגלל שמצלמים בלילה צריך חשיפה ארוכה אז טעיתם J . בעצם אפשר לצלם את הירח גם במהירויות של 250 ומעלה מיזה.

אז בוא נראה מה הדברים שאנו יכולים לשלוט בהם ע"מ לקבל תוצאה טובה יותר:

צמצם
אז צמצם קובע לנו כמה אור יגיע אל החיישן ומשפיע על עומק השדה שלנו, הסברתי בעבר שככל שנשתמש בצמצם פתוח יותר יהיה לנו עומק שדה קטן יותר, והירח הוא משהו גדול ואנו רוצים שכולו יהיה בפוקוס אז האם עלינו לסגור צמצם ????
חוק חשוב בנוגע לעומק שדה אומר שעומק שדה קטן ככל שמתקרבים לאובייקט המצולם וגדל ככל שמתרחקים, כמו כן הוא קטן ככל שמשתמשים באורך מוקד גדול וגדל ככל שמשתמשים בעדשות רחבות. אז יש לנו כאן שלושה גורמים , אז מה העומק שדה שלנו.
בשביל זה יש מחשבוני עומק שדה (למשל זה : http://www.dofmaster.com/dofjs.html ) בגלל שהירח הוא משמעותית רחוק מאיתנו יהיה לנו מספיק עומק שדה בכל צמצם(המרחק שלו מאיתנו הוא בערך 380,000 ק"מ ובואו נניח שאנו מצלמים עם עדשה של 500 ממ, לפי המחשבון גם בצמצם 2.8 יש לנו עומק שדה אין סופי.) ולכן הצמצם במקרה הזה לא משפיע על עומק ההשדה ונוכל לבחור איזה צמצם שנרצה. נשתמש בנקודה המתוקה של העדשה שלנו. הכוונה היא שנשתמש בצמצם שבו העדשה שלנו נותנת את החדות המרבית, ברוב העדשות זה יהיה בסביבות צמצם 8 או 11.

מהירות תריס
אז בואו נחשוב, אם נחשוף לזמן ארוך הירח "ישרף" לנו כלומר נקבל עיגול לבן שאין בו שום פרטים, ככל שנעלה את המהירות יהיו פחות קטעים שרופים ונקבל יותר פרטים. לכן נתחיל להעלות את המהירות כל פעם.
אתם תגלו שכל פעם שאתם במהירות אחרת הירח יוצא גם קצת אחרת , פעם תקבלו יותר פרטים מאיזורים מסויימים ופעם מאיזורים אחרים, וזאת בגלל שגם על הירח יש איזורים שמוארים יותר וכאלו שמוארים פחות, אם תעלו עוד קצת את המהירות גם תתחילו לקבל גוון אפרפר ואח"כ גם גוון צהבהב.
אז התשובה למהירות היא: תנסו ,,,, תשתדלו להגיע למהירות גבוהה ע"מ להמנע מחוסר חדות כתוצאה מרעידות.(החל מ 100 ועד 1000)

אורך מוקד
מצלמים את הירח ... הוא רחוק !!! אז כדאי להתקרב כמה שאפשר לכן נשתמש בעדשה הכי ארוכה שלנו, ואם יש לנו מכפלים (ואם אתם לא יודעים אז אין לכם) אז נשתמש גם בהם.
לדעתי מתחילים לקבל תוצאות ראויות החל מ 300 מ"מ אבל כל המרבה הרי זה משובח.

מיקוד (פוקוס)
אני ממליץ להשתמש במיקוד ידני, אחרי כמו תמונות אפילו במיקוד אוטומטי תעבירו ל מיקוד ידני, מידי פעם תבדקו אם אתם עדיין בפוקוס.
ISO
כמה שיותר נמוך אבל שעדיין יאפשר מהירות תריס גבוהה(נניח 250)

חצובה
רגע אמרנו שמצלמים במהירות גבוהה אז למה צריך חצובה ??? כי גם אמרנו שמצלמים באורך מוקד גבוה, וגם יש סיכוי לא רע שנרצה עוד לעשות חיתוך לתמונה , אז חשוב שהמצלמה תהיה מאוד יציבה.
אז מספיק רק חצובה ? אם זה מה שיש אז כן אבל אפשר לשפר את התוצאה עוד יותר. איך :
1)      שימוש בטיימר או בשלט רחוק – עצם ההקלקה שלנו מזיזה את המצלמה עדיף שלא ניגע בה, אז לכל המצלמות היום יש אופציה של טיימר תשתמשו בזה , אם יש לכם שלט רחקו תוכלו להשתמש בו.
2)      נעילת מראה- נעילת מראה זה אופציה שיש במצלמות ריפלקס DSLR , שימוש באופציה זו ממזער את הרעידה שנוצרת כתוצאה מפתיחת התריס. ( אל תשכחו בסוף להחזיר את זה למצב נורמאלי)
Picture
Picture
פלאש
אין צורך פלאש אף פעם לא יכול להאיר למרחקים של יותר מכמה מטרים.

כמה טיפים:
1)      חצובה יציבה וחזקה, אל תתפתו לחצובות הזולות והרעועות.
2)      יש בהרבה מצלומות מצב שבו המצלמה מצלמת תמונה כל זמן נתן מוגדר מראש, אני בעצם צילמתי את ליקוי הלבנה שאני בבית והמצלמה בחוץ לוקחת תמונה כל דקה, מידי פעם הייתי מגיע ע"מ לכוון שוב את המצלמה לכיוון הירח שהספיק להתקדם מעט בשמים.

יאללא תצאו תנסו, אשמח לראות מה קיבלתם !!

בהצלחה.



4 תגובות:

  1. תודה רבה ! מפורט מאוד :)

    השבמחק
  2. תמונות יפות. יש לי שאלה בנוגע לצילום הירח מעל עצם אחר כמו בתוך תמונת נוף רואים בתים והירח מלמעלה והכל נראה ברור. איך מצלמים את זה.

    השבמחק
  3. תמונות יפות. יש לי שאלה בנוגע לצילום הירח מעל עצם אחר כמו בתוך תמונת נוף רואים בתים והירח מלמעלה והכל נראה ברור. איך מצלמים את זה.

    השבמחק
  4. תמונות יפות. יש לי שאלה בנוגע לצילום הירח מעל עצם אחר כמו בתוך תמונת נוף רואים בתים והירח מלמעלה והכל נראה ברור. איך מצלמים את זה.

    השבמחק