יום רביעי, 16 במאי 2012

צילום בסובב אנפורנה - נפאל

 לפני שבוע שבתי ארצה מטיול בן שבועיים בנאפל כאשר מטרת הטיול הייתה הטרק של סובב האנפורנה.

אני לא ארחיב יותר מידי על נפאל ועל המסלול הרי את זה תוכלו למצוא באתר למטייל עם המון טיפים יעילים וטובים.
במה שאני כן רוצה להתמקד זה על הפן הצילומי של כל המסע הזה.

אז נתחיל במה לוקחים איתנו לטיול שכזה.
כאן יכנסו שני שיקולים עיקריים:
  1. מה אנחנו הולכים לצלם בטיול?
  2. כמה אנחנו יכולים לסחוב?
אז בטרק הזה עיקר הצילומים שלי היו של נופים וקצת צילומי פרוטרטים, אומנם יש גם ציפורים מעניינות לצלם אבל הרעיון לסחוב עוד עדשה של 300 ממ במשקל של יותר מקילו ירד מהפרק.

אז מה היה לי לקחתי איתי:
    1)  תיק צילום עם מערכת גב כמה שיותר נוחה שאפשר לחלק את המשקל בין הכתפיים ובין מרכז הגוף, התיק צריך להיות מוגן בפני גשם, אם הוא לא תמיד ניתן לרכוש כיסוי מתאים בכמה עשרות שקלים. אני לקחתי את ה  Lowepro CompuTrekker AW

     2) עדשות
    • עדשה רחבה - 12-24 - שימשה לכ 85% מהתמונות שצילמתי 

    • עדשה 35 1.8 - כמעט לא הייתה בשימוש, אבל לפעמים השתמשתי לצילום אנשיםם וליצירת עומק שדה רדוד.
    • עדשה 85 1.8 - שימשה כעדשת טלה ובעיקר לפרוטרטים.



אם הייתה ברשותי ה 17-55 כנראה הייתי לוקח אותה במקום ה 35+ 85 ומוסיף כעדשה רחבה את ה סיגמה 8-16.
  3) חצובה - החצובה שימש אותי לכמה שימושים עיקריים:

                                                                                   צילומי לילה



    צילומי HDR (שלושה צילומים בחשיפות שונות שחוברו)



    חשיפות ארוכות עם פילטר ND


    צילומים עצמיים

    • צילומי וידאו
החצובה שלקחתי היא יחסית קטנה SLIK SPRINT MINI אבל עדיין תופסת מקום ומישקל בתיק, במקרה שלנו הפורטר סחב אותה רוב הזמן :-)

  4) פילטרים  
  • ND - פילטר מכהה שמאפשר מריחות של מים
  • PL - מבטל השתקפויות ונותן שמים כחולים יותר
  • GND - פילטר מכהה מדורג אשר מאפשר להכהות חלק מסויים של התמונה. היה בשימוש כאשר בתמונות נוף החלק העליון בהיר מאוד והחלק התחתון יחסית לא מואר.
 5) בטריה ספייר למצלמה - צילמתי ב 10 ימים 1200 תמונות + 20 סרטונים, הספיקו לי 2 בטריות עם טעינה נוספת. (בהמשך אפרט לגבי היכן מטעינים בדרך)
6) פלאש חיצוני SB800 - בהרבה תמונות נוף תגלו שאם אתם רוצים להצטלם שמאחוריכם הרים מושלגים אזי אתם תהיו חשוכים. פלאש מילוי בא להציל את המצב. מצאתי כי פלאש המילוי הפנימי של המצלמה לא מספיק יעיל ואילו הפלאש החיצוני עושה את העבודה טוב יותר וניתן גם להפעילו מרחוק.

7)  GPS SOLMETA - מאפשר לדעת היכן כל תמונה צולמה. הבטריה לא החזיקה מעמד ליום שלם והרבה תמונות לא תוייגו. באיזורים של העמקים כאשר היינו בין שני הרים ה GPS לא הצליח להתקבע על המיקום.
שמגיעים הבייתה ניתן לראות תמונות שתוייגו בצורה הבאה.

8)  כרטיסי זיכרון - אני לקחתי 4 כרטיסי זיכרון SD של 32GB, 16GB, 16GB ו 4 GB. וצילמתי את כל התמונות ב RAW +BASIC , ה RAW בשביל לאפשר לי תיקונים יעילים יותר כשאגיע לסביבת עבודה עם LIGHTROOM וה BASIC בשביל לתת לאנשים את התמונות שלהם על הדרך. למשל פיתחנו לפורטר שלנו את כל התמונות שלו ונתנו לו את זה כמתנה. כדאי לקחת כמה שיותר כרטיסי זיכרון, המחירים שלהם בנפאל הם לא זולים מהארץ וכדאי כבר לקנות כרטיסים טובים ומהירים בארץ.

9) שלט רחוק - לצילומים עצמיים HDR וחשיפות ארוכות. (בעצם כל תמונה שאתה מפחד שהמצלמה תזוז מעצם הלחיצה שלך) אפשר לוותר ולהשתמש בטיימר.


טיפים לטיול:
* הטיול עובר החל מגובה 1000 מטר ועד 5400 מטר שזה אומר שמתחילים במזג האויר יחסית נעים ומגיעים בסוף לאיזור מושלג וקפוא. ביומיים הראשונים ירד עלינו גשם במשך כמה שעות ביום האחרון הלכנו בשלג כאשר גם יורד עלינו שלג במשך 4-5 שעות. קחו איתכם ציוד מגן מגשם, כיסוי לתיק ומעילי גשם ואף מכנסים אטומות לגשם כי כמעט ואין איפה ליבש בגדים שנרטבו.
* הקור משפיע על הציוד - בטריות נוטות להתרוקן במהירות. במהלך היום הבטריות שלא היו בשימוש היו בכיסים הפנימיים של המעיל שלי ובלילה בתוך השק שינה שלי. הפלפון שנישאר מחוץ לשק"ש חזר בבוקר למצב ה FACTORY שלו, המים שהיו על השולחן הפכו לקרח. 2 כרטיסי זיכרון גם נהרסו לי אחד נישבר ואחד התחיל להראות שהתמונות הם CURRAPTED גם את זה אני מייחס לקור אם כי לא יכול להיות בטוח.
* חשמל -  ברוב המקומות הייתה לנו מנורה חסכונית בחדר (5 WATT) ושקע היה רק בחדר אוכל, במקומות הנמוכים יכולנו להטעין בחינם אבל במקומות הגבוהים יותר התחילו לבקש 100 רופי (5 ש"ח) על טעינה של שעה.
* נשיאה בזמן ההליכה - אני כבר יודע מהעבר שאם המצלמה לא הייתה נגישה הייתי מפספס הרבה תמונות טובות, הפעם הלכתי כאשר המצלמה תלויה מקדימה אבל קשורה לכתפיות של התיק כך שאני לא מרגיש את המשקל על הצואר. רצועת הבטן של התיק דאגה להצמיד את המצלמה אל הגוף כך שהיא לא תטלט בזמן ההליכה, כך יכולתי תוך 4-5 שניות לתפעל את המצלמה.
 * מקומיים בדרך -  לי לא כלכך היה מזל עם המקומיים אבל אני יודע שלפחות לבנות שצלימו הלך יותר טוב. כל מי שניגשתי ושאלתי אם אני יכול לצלם אותו או שענה בשלילה או שביקש כסף עבור התמונה. המסלול הזה הוא מאוד מתוייר וכנראה למקומיים נימאס כבר שמופעיעם זרים ותוקעים להם מצלמות בפנים. אז קרה פעמיים שבאמת נתתי כסף לאנשים וצילמתי אותם.
* קניית ציוד צילום בנפאל- עקרונית בקטמנדו יש לכם סיכוי טוב יותר להשיג ציוד ואף במחיר סביר. אני שמעתי על ישראלים שקנו שם את הקנון 1100D ב 200 ש"ח פחות מאשר בארץ, אני לא בטוח שזה שווה את זה.
בכל אופן יש את האיזור של ה NEW ROAD שזה 15 דקות הליכה מה TAMEL (איזור התיירים) יש שם הרבה חנויות צילום. לא ניכנסתי לכולם אבל שמתי לב שהציוד שמוכרים הוא יחסית בסיסי ואם מישהו מחפש ציוד עלית יקח לו זמן למצוא ובמחירים גבוהים מהמחירים בארה"ב וקצת זולים מאשר בארץ. בפוקרה יש עוד פחות אופציות ובעיקר ניתן להשיג חצובות כרטיסי זיכרון ותיקים.
* בכפרים הגדולים או בערים כדאי להגיע לשוק ולצלם קצת פורטרטים.
* כדאי ללכת לאט בעיקר בעליות - זה גם ישמור לכם על הכוחות וגם ימזער את הסיכוי לקבל מחלת גבהים.






2 תגובות:

  1. תמונות מדהימות, ממש בית ספר לצילום.

    השבמחק
  2. משה שלום.
    נתקלתי בבלוג שלך ואני שמח על כך מאד.
    אני יוצא לטיול במזרח (הודו, נפאל וסין) וממשיך לניו זילנד ואוסטרליה.
    הציוד שלי הוא:
    Canon 40D
    Canon 15-85mm
    Canon 50mm 1.8
    Canon 70-300mm

    אני בהתלבטות לגבי קניה של עשה אולטרה רחבה והפוסט שלך נותן לי רוח גבית.
    אני מעוניין לקנות את ה sigma 8-16mm.

    מנסיונך, האם כדאי? אילו עדשות אתה ממליץ לקחת לטיול בכלל ולאנאפורנה בפרט מתוך העדשות שלי? בתוספת הסיגמה?

    כסף עבור הסיגמה כבר יש.
    כמו כן, לגבי ציוד נוסף כמו פלאש, חצובה וכולי, תוכל לדרג עד כמה הם היו לך חשובים?

    תודה רבה, גיורא

    השבמחק